Siyah renkli olup erginleri 2 – 2,5 mm boyunda katlı yapılı altı bacaklı olup vücudunda ve bacaklarında kılları bulunur.Pire kanatsız bir haşeredir.
Beslenmesini insanlardan ve hayvanlardan kan emerek sağlayan zararlı haşeredir. Pireler sıcak ortamları seven ve bu ortamlarda yaşayıp, çok daha hızlı üreyen canlılardır. Pire hareketi zıplayarak sağlar. Dünya üzerinde yaşayan canlılar arasında, kendi boylarına göre en yükseğe zıplayabilen canlı olma özelliğine sahip, olan pireler kendi boylarının 200 katı kadar yükseğe zıplayabilirler. Yaklaşık 2000 kadar türü bulunan Pirelerin, esnek bir vücut yapısı vardır. Bu nedenle kan emdikçe şişerler. Pire haşeresi, tüylü bacaklarının uçlarında bulunan vantuzlar sayesinde, canlıların üzerine rahatlıkla yapışır ve kendileri terk edene kadar deri üzerinde yapışık kalabilirler.
Pire giren evlerde içeride pire olduğunu anlamak pek çok insan için çok zor bir durumdur. Pirenin vücut yapısı çok küçük olduğu için daire içlerindeki eşyalar arasında fark edebilmek çok zordur evde pire varsa ev içinde yaşayan fertler üzerinde bir takım yan etkileri görünür. Bu etkiler arasında en önemlisi kaşınma durumudur pire kaşınması vücudun değişik yerlerinde pirenin hareketi sonrası ve insandan kan emmesi sonucu oldukça sıkıntı verir. Ayrıca bazı kişilerde kaşıntı yanında ciltte kızarmalar ve küçük şişlikler meydana gelecektir. Pire ısırması ile tahta kurusu ısırığı bazen karıştırılabilmektedir tahta kuruları ısırdığı zaman vücutta yanma ve acı veren kaşınma görülürken oluşan şişlikler daha büyük olur ayrıca tahta kurusu olan evde yatak üzerinde küçük kırmızı kan lekelerine rastlanır. Pire haşeresi ise daha az acı veren bir ısırma şekline sahiptir ancak şiddetli kaşınma isteği çok daha fazla görülür. Pireli evler içinde küçük siyah renkli ve yerlerde zıplayan küçük böcekler varsa bu evde pire olduğuna işarettir bu gibi durumlarda zaman geçirilmeden pire ilaçlama firması ile irtibata geçilerek pirelere karşı ev ilaçlaması yaptırmak gereklidir.
Yaz aylarında pek çok insanın ortak şikayetleri arasındadır pire sorunu genelde evlerin bodrum katları ya da bahçe kısımlarında çokça karşılaşılan pire basması olayı zamanla oralardan geçildikçe daire içlerine de yayılmaya başlar. Pire istilası çok sıkıntı veren bir hadise olduğu kadar sağlık yönünden de pek hoş olmayan sonuçlara sebep olabilmektedir. Bina önünde ya da kazan dairesi bölümlerinde dolaşan kedi ve köpekler aslında pirelerin en önemli taşıyıcısı ve kaynağıdır. Özellikle yavrulama sonrası çok yoğun bir şekilde pire istilası yaşanmakta olup derhal ilaçlama servisi çağrılmasını gerektirmektedir. Pirelerden korunma için bazı önlemler almak önleyici olabilir bunların en başında pire olan alanlara girmemek ve mümkünse o bölgede dolaşmamak ayrıca ortamdaki kedi ve köpekleri uzaklaştırarak derhal pireli alanı ilaçlatmak gerekir. Kan kokusuna hücum eden pireler insanların ilk olarak ayak paçalarına ve daha sonra tüm vücuduna yayılarak farkında olunmadığı takdirde evlere ve gidilen tüm yerlere götürülme riski mevcuttur. İnsanların çoğu pireli alandan geçmek istemez ve hatta pire ismi anıldığı zaman bile psikolojik olarak kaşınmaya başlar bu yönüyle pire mücadelesi çok önemlidir. Pire görülen yerler en kısa zamanda ilaçlama firmaları tarafından ilaçlanarak pire kaynağı kurutulmalıdır. Bunun için AF KİM olarak en kaliteli ilaçları ve deneyimli personeli ile sizleri beklemektedir.
Haşerelerin neden olduğu zararlar bazen öyle boyutlara ulaşırki insanların sağlığını doğrudan etkileyebilmektedir.Pire zararlısı hem sağlığı tehdit eder hemde ısırması sonucunda meydana gelen şiddetli kaşınma isteği sonucunda vücudun tahriş olmasına ve uykusuz kalınmasına neden olmaktadır. Bu yönü ile pireler için ilaçlama mücadelesi çok farklı bir öneme sahiptir. Pire ilaçlama yöntemleri şekil açısından birbirinden farklı özellikte yapılabilmektedir. Örneğin açık alan ilaçlaması pirelerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde sırt pompası kullanılarak püskürtme yöntemi ile yapılmalı bilhassa tozlu ve toprak alanlar titizlikle ilaçlanarak tüm yüzeylere böcek ilacının teması sağlanmalıdır. Pire türleritozlu alanlarda çok kolay saklanır ve kısa sürede ürerler bu alnların zaman kaybedilmedenilaçlama şirketleri tarafında ilaçlanması ve pire istilasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Yaz ayları ile birlikte çok yoğun bir biçimde görülen pire şikayetleri kapalı alan ilaçlaması için ve ev ilaçlamaları için duruma göre makanik yada ulv ilaçlama yöntemi olarak bilinen dumanlama ilaçlama tarzında yapılabilmektedir. Kullanılacak böcek ilaçlarıetkili ve kısa sürede pire kontrolu sağlayan ilaçlar olmalı pire zararlısı kısa sürede kontrol altına alınmalıdır. Pire türleri halk arasında yaygın olarak bilinen kireçleme yöntemi ile kesinlikle kontrol altına alınamaz ve bu uygulama pireler için adeta saklanma yöntemi olarak kullanılır pire görülen alanlar derhal pire ilaçlaması hizmeti alınarak ilaçlatılmalı ortamdaki pireler yok edilmelidir.
Yazımızın başında pire ilaçlamasının nasıl olduğu ile ilgili sizlerin en çok merak ettiği konuyu yani firmamızın ilaçlamayı nasıl yaptığını kısa şekilde aktaralım , Pire ilaçlamasında kapılı alanlarda genellikle kokusuz ilaçlama ile püskürtme veya ulv şeklinde yapılmaktadır,kokusuz ilaçlamanın avantajı ortamı terk etmenize, kapalı tutmanıza ya da havalandırmanıza gerek yoktur; ortamda bulunan bütün eşyaların ( koltuk, yatak,halılar.. gibi ) dikkatli şekilde ilaçlanması şarttır, sebebi pirelerin zıplama kabiliyete olmasıdır, uzmanımız bu konuda size detaylı bilgileri verecektir, pire ilaçlamasında kaliteli ilaçlar kullanılması şarttır çünkü pireler dirençli haşereler grubunda yer lan bir türdür kolay,kolay her ilaç öldürmez, bazı müşterilerimiz bilinçsiz ilaçlama firmalarından edindiği yanlış bilgiler neticesinde kokusuz ilaçla pire ölmezmiş kanaatine varmışlardır, ben size soruyorum ciğeri olmayan bir haşereye sadece koku ne yapabilir , pire ilaçlamasında en önemli husus ilaç içersindeki aktif maddelerdi. Ortam ilaçlandıktan sonra en az iki gün ıslak temizlik yapılmaması gerekmektedir. Neyse biz yeniden konumuza dönelim uzman arkadaşımız mekanınıza ilk ilaçlamayı yapar ortamdaki bütün canlı pireler yok edilir fakat ilaçlamadan sonra bir veya iki gün ortamdaki pire popilasyonun yoğunluğunu göre tek tük de olsa pireler görülebilir bunun nedeni yumurtadan yeni çıkan pirelerdir onlarda yumurtadan çıktıktan birkaç saat içersin de zaten ilacın etkisi ölürler bundan sonraki işlem 14 ile 21 gün içersin de ikinci ilaçlamaya gerek duyulmamaktadır, bu seferde yumurtadan çıkan pirelerin ortamdan yok edilmesidir tekrar bir ilaçlama yapılır ve işlem son bulur pire ilaçlama konusu her firmanın yapacağı bir iş değildir bu nedenle işinde ciddiyet profesyonellik ve tecrübeyi birleştiren AFKİM BÖCEK İLAÇLAMAYA sonuna kadar güvenebilirsiniz daha detaylı bilgi almak için bizi ofis numaralarımızdan araya bilir veya 7/24 bilgi alabilmek için sağ üst köşede yer alan cep numarasından bize ulaşabilirsiniz.